Hoe Digitaal Toegankelijk ontstond uit een gebruikerstest

Een persoonlijk verhaal van Robert Keus over het ontstaan van Digitaal Toegankelijk, Film- en Boekentips over dove mensen, 3 Tips voor Toegankelijke Koppen en meer

Hoe Digitaal Toegankelijk is ontstaan - een kort verhaal van oprichter Robert Keus

Profielfoto Robert Keus

Robert Keus

“Het lijkt alsof hij stiekem aan het roken is.”

Een aantal jaar geleden waren we een nieuwe app aan het testen die lager opgeleide mensen helpt te stoppen met roken. De illustraties die we daarbij gebruikten werden door de doelgroep totaal anders geïnterpreteerd dan wij ze bedoeld hadden.

Waar wij een abstracte plant zagen, zagen zij een rookpluim van iemand die stiekem aan het roken was (zie de afbeelding hieronder).

Een illustratie uit de app Stopcoach, waarop twee mensen te zien zijn die met elkaar praten. Achter de linker persoon staat een plant.

Dat was de start van mijn interesse voor digitale toegankelijkheid. Want eerder had ik niet zo diep nagedacht over hoe je een app of website voor iedereen toegankelijk maakt.

Des te trotser ben ik dat we inmiddels zo ver zijn gekomen met Digitaal Toegankelijk en dat we nu zelfs een product als Read Easy.ai hebben ontwikkeld, waarmee we mensen helpen hun teksten begrijpelijk te maken voor iedereen.

En Read Easy wordt steeds mooier; want we hebben nu ook een Word en Outlook Add-In die je direct in je document of e-mail tips geeft over hoe je je tekst begrijpelijk kunt maken voor mensen op verschillende leesniveaus.

Voor meer informatie en downloaden kijk hier: https://readeasy.ai/nl/

Wil je een demo of meer informatie over Read Easy.ai? Stuur dan een mail naar [email protected] of reageer op deze mail.

Online training Digitale Toegankelijkheid in samenwerking met Frankwatching

Op een bureau staat een laptop, een notitieschrift en een kop koffie

Wil je een inleiding in de basisprincipes van digitale toegankelijkheid? Door onze samenwerking met Frankwatching kan dat!

Oprichter Robert Keus geeft een online training Digitale toegankelijkheid in de praktijk: basisprincipes en wetgeving, waarin je leert:

Wat digitale toegankelijkheid is

  • Wat digitale toegankelijkheid is

  • Wat de European Accessibility Act inhoudt

  • Hoe je formulieren, video's en afbeeldingen toegankelijk maakt

  • Welke tools kun je inzetten om de toegankelijkheid te checken?

  • Do’s and don’t’s: wat kan er wel en niet met kleurgebruik

  • Wat zijn de meest voorkomende problemen die je nu tegenkomt op het web?

Meld je hier aan voor de training.

Wat er verder gebeurde in de wereld van Digitale Toegankelijkheid