- Digitaal Toegankelijk
- Posts
- Met CultureSuite samenwerken aan toegankelijke kunst en cultuur
Met CultureSuite samenwerken aan toegankelijke kunst en cultuur

Nieuwsbrief oktober 2024
In deze editie blikken we terug op een volle maand met trainingen, een interview met verzekeraar Onderlinge over hun successvolle audit en een nieuwe samenwerking om de toegankelijkheid van de cultuursector een boost te geven.
Pak je pumpkin spiced latte erbij en duik met ons mee in de maand september ☕🍂
Nieuwe samenwerking met CultureSuite
Iedereen moet naar het theater of museum kunnen. Ook mensen met een beperking. Daarom gaan we samen met CultureSuite aan de slag om websites op het Peppered platform toegankelijk te maken. Op 17 september mochten we in het bijzijn van een zaal vol vertegenwoordigers van culturele organisaties ons partnerschap aankondigen. 🤝
Want om te kunnen genieten van kunst en cultuur moet niet alleen de voorstelling en het gebouw toegankelijk zijn, maar moet je ook een kaartje kunnen kopen!
CultureSuite helpt met hun Peppered platform meer dan 90 culturele instellingen in 6 landen aan een mooie website. Van stoelselectie tot agenda en van CMS tot ticketing integratie. Digitaal Toegankelijk gaat samen met CultureSuite aan de slag om al die websites technisch toegankelijk te maken, inclusief de beheeromgeving voor medewerkers.
Van audit naar een toegankelijke website: Verzekeraar Onderlinge
Toen het team van verzekeraar Onderlinge ‘s Gravenhage in 2023 een nieuwe website lanceerde, werd het al snel duidelijk dat de website ook klaargestoomd moest worden voor de European Accessbility Act in 2025. Daarvoor klopte het bedrijf bij ons aan. Het resultaat? Na de hertest kreeg de website een 100% score! Dat betekent dat de website van Onderlinge nu voldoet aan alle 50 succescriteria van de WCAG 2.1 niveau A & AA en dus digitaal toegankelijk is.
In dit interview met Onderlinge blikken we terug op de audit en de weg naar het succes van de nieuwe website.

Aantal toegankelijkheidsverklaringen met A-status van overheidswebsites weer gestegen: Maar hoe staat het er écht voor?
De toegankelijkheid van overheidswebsites is van groot belang voor mensen die gebruik maken van digitale overheidsdiensten, vooral voor mensen met een beperking. Het nieuwste rapport van de Dashboard DigiToegankelijk over de toegankelijkheid van overheidswebsites laat zien dat er vooruitgang is, maar dat er ook nog veel werk aan de winkel is.
Wat betekenen deze resultaten voor jou als burger met een beperking, ontwikkelaar of beleidsmaker? In dit artikel zoeken we het voor jullie uit.
VN: Nederland moet meer doen om mensen met een beperking te ondersteunen
In een onlangs verschenen rapport van het VN-comité staat dat het in Nederland slecht gesteld is met “met de toegankelijkheid van het onderwijs, het openbaar vervoer en de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking.”
De kritiek van de VN op Nederland kan belangrijke gevolgen hebben voor de naleving van de Europese Toegankelijkheidswet, en daarmee ook voor digitale toegankelijkheid. Vanaf 28 juni 2025 moeten namelijk alle EU-landen voldoen aan deze wet. Met deze wet neemt de EU concrete stappen om de doelen van het VN-Verdrag over de Rechten van Personen met Handicap te bereiken. Het is een belangrijke stap naar een inclusievere samenleving.
In dit artikel leggen we uit we uit hoe al deze wetten van invloed kunnen zijn op jou en jouw producten of diensten.
Blind op Reis – Aflevering #2: Hoe toegankelijk is de app van Airbnb?
In deze aflevering checkt Charissa of ze makkelijk een bestemming kan uitzoeken en een verblijfplaats kan boeken in de AirBnB app, natuurlijk met behulp van een schermlezer.
Bekijk in de video hieronder hoe het Charissa vergaat!
Wat er verder gebeurde in de wereld van Digitale Toegankelijkheid
Dank voor je aandacht! Wil je iets kwijt over deze editie? Laat het ons vooral weten!
Robert Keus
Oprichter Digitaal Toegankelijk
Website Digitaal Toegankelijk
E-mail ons op [email protected]
Of bel ons op 030-2025052